Αν είστε επαγελματίας στον ευρύτερο χώρο του fitness (γυμναστές, διατροφολόγοι, δάσκαλοι πολεμικών τεχνών, προπονητές, καταστήματα ειδών γυμναστικής και διατροφής, κλπ) στείλτε μας το δικό σας άρθρο για να το δημοσιεύσουμε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να προβληθείτε δωρεάν μέσα από το ανεξάρτητο blog μας.

Μάθετε περισσότερα

Διάδρομος ή ελλειπτικό;

Δύο από τα πιο δημοφιλή όργανα γυμναστικής που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ο διάδρομος και το ελλειπτικό. Ενώ ο διάδρομος εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο, το ελλειπτικό κερδίζει γρήγορα έδαφος και η ποιότητα του έχει βελτιωθεί πολύ σε μικρό χρονικό διάστημα.






Συγκρίνοντας κανείς τις δυο κατηγορίες οργάνων, η διαφορά που θα παρατηρήσει αμέσως είναι η έλλειψη κραδασμών στο ελλειπτικό σε σχέση με το διάδρομο. Στο ελλειπτικό τα πόδια δεν προσκρούουν στο έδαφος και έτσι οι σύνδεσμοι του κάτω μέρους του σώματος δεν δέχονται τις πιέσεις που αναπτύσσονται στο τρέξιμο ή το περπάτημα σε διάδρομο.

Από την άλλη, κάποιος που ασχολείται σοβαρά με το τρέξιμο ή το τζόκινγκ θα προτιμήσει τον διάδρομο, μιας και σαν άσκηση προσομοιώνει πολύ καλά το πραγματικό τρέξιμο. Εάν όμως δεν σας ενδιαφέρει να προπονηθείτε συγκεκριμένα για να αποδίδετε στο τρέξιμο, το ελλειπτικό μπορεί να σας παρέχει μια καρδιαγγειακή άσκηση υψηλής απόδοσης. Χρησιμοποιώντας μάλιστα τις λαβές των χεριών, μπορείτε να γυμνάζετε ταυτόχρονα και το άνω μέρος του σώματος, κάτι που δεν προσφέρει ο διάδρομος.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με αποτελέσματα διαφόρων ερευνών, αυτοί που προπονούνταν σε ελλειπτικά μπορούσαν να κάψουν χοντρικά τις ίδιες θερμίδες με αυτούς που προπονούνταν σε διάδρομο, έχοντας όμως την αίσθηση ότι κατέβαλαν μικρότερη προσπάθεια. Πιθανή εξήγηση για αυτό, είναι η πιο ξεκούραστη για τους συνδέσμους και χωρίς κραδασμούς άσκηση στο ελλειπτικό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο τα ελλειπτικά είναι δημοφιλή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε άτομα με προβλήματα στο γόνατο, καθώς και σε διαδικασίες αποκατάστασης αθλητών από τραυματισμούς.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ελλειπτικού είναι η ποικιλία των παραλλαγών της άσκησης που μπορείτε να κάνετε. Στον διάδρομο μπορεί να ρυθμιστεί η ταχύτητα και η κλίση, ενώ στο ελλειπτικό μπορείτε να μεταβάλλετε την ταχύτητα, την αντίσταση, την φορά κίνησης των ποδιών και να δοκιμάσετε να κρατάτε τις λαβές με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, σε γενικές γραμμές τα ελλειπτικά είναι πιο οικονομικά από τους διαδρόμους.

Πρέπει να τονίσουμε βέβαια, πως και τα δυο όργανα γυμναστικής σας παρέχουν μια έξοχη καρδιαγγειακή άσκηση και η επιλογή του ενός ή του άλλου τελικά εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις. Ο καλύτερος τρόπος να αποφασίσετε να δοκιμάσετε και τα δύο στο γυμναστήριο σας ή να επισκεφθείτε ένα κατάστημα με όργανα γυμναστικής.